Teetalon Historia

Østerlandsk Thehus -teehuoneen perusti vuonna 1889 tanskalainen merivoimien sotilas, joka oli osallistunut fregatti Valkyrienillä Englannin kuningatar Victorian 50-vuotisjuhliin vuonna 1887. Britannian amiraliteetti oli tarjonnut teetä, joka teki niin suuren vaikutuksen sotamies Søren Vilhelm Jacobseniin, että hän vei sekoituksen reseptin kotiin Kööpenhaminaan. Täällä hän perusti Østerlandsk Thehus -teehuoneen, missä erityinen "Admiralitetsthe" on edelleen yksi talon sekoituksista. Tätä teetä ovat vuosien varrella arvostaneet Kööpenhaminan asukkaiden lisäksi asiakkaat ympäri maata.

 

Perhe Jacobsenin 3 sukupolvea omistivat ja hallitsivat Østerlandsk Thehus -teehuonetta vuoteen 1981, jolloin nykyinen omistaja Evy Svendsen otti yrityksen haltuunsa. Yrityksen maine johtavana tee- ja kahviyrittäjänä on säilynyt, ja tämän lisäksi on tullut vähittäis- ja tukkukaupan uusia alueita. Svendsenin isovanhemmat muuttivat Italiasta Tanskaan noin vuonna 1900, joten oli aivan luonnollista, että rouva Svendsen lisäsi vanhaan teehuoneeseen italialaisia aromeja ja yrityksen valikoimaan tuli vähitellen yhä useampia italialaisia tuotteita. Esimerkiksi kotitalouskäyttöön tarkoitetun espressokoneen on itse asiassa tehnyt tunnetuksi Østerlandsk Thehus, jossa nykyään on luultavasti Pohjois-Euroopan suurin espressokonevalikoima. Pastakoneet ja tuorepasta ovat myös seurausta teehuoneen "italialaisista sävyistä" Tanskassa. Kuten ruoasta kirjoittava Anders Grønlund totesi vierailtuaan Østerlandsk Thehus -teehuoneessa: Tuoksuja idästä ja tuore tuulahdus Italiasta.

 

Svendsenin perheen 2. sukupolvi, Torben Svendsen ja Gitte Evy Frigioni ovat aloittaneet työnsä, mikä näkyy erityisesti kahveissa. Suuren hienojen kahvien valikoiman takana on laaja asiantuntemus, sillä Torben Svendsen esitteli käsitteen "Specialty Coffee" ensimmäisenä Tanskassa. Hänen tietämyksensä ja yhteistyönsä maailman johtavien erikoiskahvien asiantuntijoiden kanssa on johtanut siihen, että Østerlandsk Thehus on nykyään Tanskan suurin ja monipuolisin yritys erikoiskahvien osalta.

Yli 40 erilaista maailman tunnetuinta laatua on aina varastossa. Østerlandsk Thehus on Specialty Coffee Association -yhdistyksen jäsen, ja sillä on Jamaican Blue Mountain -sertifikaatti. Yrityksen sijainti Nørrevoldgaden ja Vendersgaden kulmassa Kööpenhaminassa on tunnettu kööpenhaminalainen kuva. Vierailu Kööpenhaminan kaupunginmuseossa osoittaa, että Thehuset näyttää nykyään samalta, kuin se näytti 1900-luvun alussa. Yrityksen sisällä on luonnollisesti tapahtunut muutoksia, mutta kaikki on tehty lempeällä otteella niin, että vanha, hieno kauppanäkymä on säilynyt.

Østerlandsk Suomessa

Østerlandsk-tuotteet sopivat suomalaiseen sekä kulinaristiseen makuun että keittiöiden kaunistukseen/sisustukseen.

Østerlandskin tarina on vasta aluillaan Suomessa, mutta tavoitteenamme on kasvaa yhtä rakastetuksi tavaramerkiksi täällä kuin Tanskassa ja muualla pohjoismaissa.

Østerlandsk-tuotteita myyvät sisustus- ja lahjatavarakaupat, teen ja kahvin erikoismyymälät sekä hyvin varustetut ruokakaupat ja tavaratalot.

valkyrien.jpg
11119967_829178113846949_229275071555037
maku lehti 2016.jpg